Višně
Nikdy by mě nenapadlo, že se pustím do takových věcí jako džem nebo vaření šťávy. Není to vůbec složité, jen ten nepořádek okolo !!! Ale je to slastný pocit, mít ve spíži vlastní výrobky, či jimi obdarovat někoho z blízkých.
------------------------------------------------------------------------------------------
Višňová šťáva
Potřebujeme:
Na 1 l prokapané šťávy: 3/4 l vody a 1/2 kg cukru
Jak na to:
Vyprané zralé višně utlučeme i s peckami, načež je procedíme. Cukr svaříme s vodou a když je cukr úplně čistý, vlijeme do něho procezenou šťávu a povaříme ji po 5min. Při vaření odstraníme se šťávy všechnu pěnu.
Horkou šťávu nalijeme do čistých horkých lahví a když vychladla, lahve zazátkujeme, zapečetíme a ve studenu uložíme.
Šťávu podáváme smíchanou s vodou, perlivou vodou, nebo minerálkou a ledem, chcete-li.
Višňová marmeláda
1 kg vypeckovaných višní, 750 g cukru (pokud jsou sladké tak míň, dle chuti), 1 Pektogel nebo Gilfix, 1/2 lžičky kyseliny citronové.
Připravené višně nasypeme do hrnce, můžeme rozmixovat, zahříváme a po 10 minutách varu přidáme cukr s pektogelem. Vaříme asi 10 minut, vmícháme kyselinu citronovou a po krátkém varu vlijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Višňovka
doplním ...