Bezinkový likér
Tento sladký lahodný likér je nejen chuťové velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka denně před spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.
Ingredience
- Bez černý – zralé plody 5 l
- Cukr 2 kg
- Káva instant 4 lžíce
- Rum (nebo Vodka) 1 l
- Citron 2 ks nebo kyselina citronová
- Hřebíček
- Voda 5 l
Postup přípravy bezinkového likéru
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka nebo kyselinu citronovou podle chuti a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Přecedíme, a vymačkáme přes plátno zbytek šťávy z povařených plodů. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce), rozmíchanou v malém množství vody, nebo hrnek silné turecké kávy (zcezené). Ochutnáme, dochutíme popř. ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Mícháme, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr Rumu nebo Vodky. Slijeme do čistých láhví a uložíme v chladu a temnu. Podáváme vychlazené s ledem.